2017. december 21., csütörtök

Kecak táncBali sziget egyik leghíresebb tánca a Kecak (Kecsák), különlegessége, hogy nincs zenei kísérete, hanem egy férfi kórus kántálása adja az aláfestést. Több helyszínen is gyönyörködhetünk benne: Ubudban és környékén, Tanah Lot-nál, de szerintünk mindközül a legszebb Uluwatu szimklatemplománál! A következő történetet adják elő a táncosok:

Dandaka erdejében (önkéntes) száműzetésük alatt vándorol ​​Rama és felesége, Sita. A hercegnő egyszer csak megpillant egy aranyszarvast. Felszólítja a férjét, hogy kapja el az állatot. Attól tartva, hogy mi történhet Sitaval, ha egyedül marad a veszélyes erdőben, Rama meghagyja öccsének, Laksamana-nak, hogy védelmezze, míg ő a szarvas után ered. Nem sokkal Rama távozása után az erdőből segélykiáltás hallatszik. Férje épségéért aggódva, Sita Laksamana-t küldi a segítségére, így egyedül maradva aztán.

Hirtelen vihar támad az erdőben és Sita félni kezd. Rhawana, a gondosz király jelenik meg előtte, de a Laksmana által körérajzolt mágikus kör megvédi, és megakadályozza, hogy Rhawana elragadja. Csak akkor sikerül Rhawana terve, amikor egy szegény öreg formájában menedéket és vizet kér Sitától. Sita megsajnálja, s vizzel telt kezét kinyújtja a védő körön túlra – Rhawana azonnal el is rabolja. Úton Alengka palotájába megtámadja  Rhawana-t halálos ellensége, Garuda (sasmadár), hogy megpróbálja kiszabadítani a hercegnőt. Halálosan megsérül azonban, így Rhawana sikerrel hazajut Alengkába, Sita hercegnővel együtt.

Rama és Laksamana Sita keresésére indul, s Hanoman, a fehér majomisten siet segítségükre. Rama neki adja gyűrűjét, hogy azt átadja Sitát szeretete jeléül, és annak bizonyítékaként, hogy Hanoman az ő küldötte.

Hanoman kérésére Trijata megszervez találkozóját Sitával, aki már kétségbeesetten próbálta saját életét kiontani. Hanoman megmutatja Sita-nak a gyűrűt, és elmondja férje közelgő mentési kísérletét. Hanoman megpróbálja elpusztítani a palota egy részét, de óriások fogságába kerül, akik megpróbálják megégetni. Ő elmenekül, ami sok zűrzavart okoz a város egészében., hisz egy részét felgyújtja.

Rama-t Alengkába vezeti Sugriwa, a vörös majomkirály, ahol a majom hadsereg győzelmet arat Rhawana serege felett. Rama találkozik Rhawanával szemtől-szembe, és legyőzi őt. Ezután újra találkozik Sita-val.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése